Obstipatie en diarree

Obstipatie en diarree

Obstipatie is een harde of moeilijk passerende ontlasting. Er kan sprake zijn van pijn bij de stoelgang, moeite om deze te starten, het langer dan tien minuten moeten persen, of het langer dan drie dagen uitblijven van ontlasting.

Oorzaken van
constipatie

Diarree

De meest voorkomende oorzaken van constipatie zijn een gebrek aan voedingsvezels, te weinig lichaamsbeweging, stress, reizen, onvoldoende inname van vocht, of uitstellen van naar de wc gaan als u de drang heeft.

Andere oorzaken zijn Irretable Bowel Syndrom (IBS, het prikkelbaardarmsyndroom), zwangerschap, schildklieraandoeningen, depressie, neurologische aandoeningen, of bepaalde medicijnen. Ernstige oorzaken zoals dikke darm kanker zijn zeldzaam, maar moeten niet worden uitgesloten tot na onderzoek door uw gastro-enteroloog.

Obstipatie en diarree komen veel voor, desondanks zijn ze een van de minst besproken lichamelijke klachten. Slechte opname van voedsel, vermoeidheid, vale teint, regelmatige pijnaanvallen, pijn in de onderbuik, ongezonde eetlust en problematische gewichtscontrole gaan vaak met een slechte stoelgang gepaard.

Voor de Chinese geneeskunde zijn de consistentie en de frequentie van de ontlasting belangrijke signalen van de algemene gezondheid. Een storing in de verwerking van het afval door het lichaam vormt dan ook een aanwijzing voor een diepere onbalans. Daarom vindt bij aanvang van de behandeling een algemeen lichamelijk onderzoek plaats.

Diarree

Hoe kan acupunctuur helpen bij
het reguleren van de darmfrequentie?

De Chinese geneeskunde kent diverse interpretaties van spijsverteringstoornissen en daarmee samenhangende behandelmethodes. Bepaalde acupunctuurpunten hebben een effect op de bewegelijkheid van de darmen. De behandeling helpt een spastische dikke darm te ontspannen en de peristaltiek te stimuleren. Bij droge en moeilijk passerende ontlasting worden acupunctuurpunten geprikt die de darmen bevochtigen. De verdere behandeling is gericht op het herstel van een minder droge spijsverteringsomgeving.

Bij chronische en explosieve diarree met branderige pijn brengt acupunctuur de dikke darm tot rust;  vervolgens pakken wij toxines zoals bacteriën of een virus aan en verminderen de hitte in het spijsverteringsstelsel aan. Ook bij chronische pijnloze en waterige diarree helpt acupunctuur de spijsvertering te verbeteren, waarna moxa (warmte therapie) wordt ingezet om de spijsvertering te verwarmen. Hierdoor wordt voedsel efficiënter en effectiever omgezet in bruikbare energie.

Aanpassen van uw
voedingspatroon

Naast deze behandelingsscenario’s zijn wijzigingen van dieet en levensstijl vaak wenselijk. Vaak kan de ontlasting worden verbeterd met de keuze van ander voedsel en betere eetgewoonten zoals grondig kauwen, de tijd nemen om te eten en dergelijke. Wij  brengen uw voedingspatroon in kaart en bespreekt met u de gewenste aanpassing daarvan.

Benieuw of wij u kunnen helpen?

Benieuw of wij u kunnen helpen?

Related Posts

Leave a Comment

Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?
Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?