Menstruatie en Menopauze

Menstruatie en
Menopauze

De menstruatie is een goede indicator voor je gezondheid. Een regelmatige cyclus met normaal bloedverlies zonder pijn betekent dat je bloedproductie en de circulatie goed zijn.

De menstruele cyclus balanceren

Menstruatie en Menopauze

Acupunctuur kan helpen je menstruele cyclus te balanceren, te reguleren en je klachten te verminderen zoals: irritatie, depressie, pijn in onderbuik, gevoelige borsten en hoofdpijn en ervoor zorgen dat je meer energie krijgt.

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus heeft te maken met de lever- of nierenergie. Deze zijn verantwoordelijk voor de biologische klok die de menstruele cyclus bepalen. Acupunctuur kan de lever Qi ( Qi is energie, lever Qi is de energie van de lever) vloeiend maken en stagnaties oplossen en/of  nier Qi versterken.

Pijnlijke menstruatie

Het niet op gang komen van de menstruatie en/of veel pijn duidt vaak op een ‘bloedstagnatie’. Meestal is het menstruatiebloed dan donker van kleur en bevat klontjes.  De Qi die het bloed laat stromen is te zwak en kan met acupunctuur versterkt worden.

Hevig bloedverlies

Bij een langdurige menstruatie of als er veel bloed verloren wordt, dan is de Qi te zwak om het bloed vast te houden. Dit kan ook leiden tot spataderen, gemakkelijk krijgen van blauwe plekken en verzakkingen van de organen. Dit is goed met acupunctuur te behandelen.

Korte cyclus of wegblijven van menstruatie

Een te korte menstruatiecyclus kan verschillende oorzaken hebben. Door middel van pols- en tongdiagnose en een vraaggesprek stellen wij de diagnose en behandel met acupunctuur.

Menstruatie en Menopauze

Menopauze

In de Chinese geneeswijze is, ‘Nier Jing’ de basis energie die we erven van onze ouders. Onze Nier Jing is een bepaalde hoeveelheid energie die niet gemakkelijk aan te vullen is, als het verbruikt wordt en wat we dus moeten conserveren. Gedurende ons leven wordt Jing opgebruikt. Bijvoorbeeld door overwerken, een druk leven, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, onvoldoende rust en geen goed dieet.

Het verbruik van Jing hoort bij het ouder worden

Als de Jing minder wordt komt er een natuurlijk omslagpunt in het leven van een vrouw: de menopauze. Het is een natuurlijk proces wat we met acupunctuur niet tegen willen houden, maar wel mee kunnen helpen om deze overgang naar een andere fase makkelijker te maken.  Acupunctuur kan helpen bij de volgende symptomen:

 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten
 • Onregelmatige of juist versterkte menstruatie
 • Hartkloppingen
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Vaginale droogte
 • Verlaagd libido
 • Vergeetachtigheid
 • Opgejaagd gevoel
 • Hoofdpijn
 • Duizelig
 • Botontkalking

Acupunctuur helpt de nierenergie te ondersteunen, zodat er minder droogte en hitte in het lichaam is en waardoor het hart en de geest kalmeren. Je komt wekelijks voor een behandeling, zodra de klachten zijn verdwenen of sterk verminderd bouwen we de frequentie rustig af.

Hoe gaat het in zijn werk?

De eerste keer als u komt volgt er een intake. Dit is een vraag gesprek waar wij heel veel wil weten. Natuurlijk over uw menstruatie en klachten maar ook hoe het gaat met ontlasting, urine, slapen, eten etc. etc. daarnaast voelen wij uw pols en bekijk uw tong. Dit geeft ons namelijk een helder beeld hoe de processen in uw lichaam verlopen.

De oorsprong van de verstoring

Als wij alle gegevens hebben gaan wij hiermee aan het werk ga kijken waar de oorsprong van de verstoring ligt en maak een behandelplan ( prik recept) die helemaal op u is afgestemd. Met de tweede behandeling begint eigenlijk pas de echte behandeling. Bij iedere keer dat u komt voelen wij uw pols en bekijken uw tong. Eerst zult u 1 maal per week komen, na een aantal keren als alles stabieler wordt gaan we rustig afbouwen en zit er steeds meer tijd tussen de behandelmomenten.

Benieuwd of wij u kunnen helpen?

Benieuwd of wij u kunnen helpen?

Related Posts

Leave a Comment

Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?
Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?