Hoofdpijn en Migraine

Hoofdpijn
en migraine

Hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht; je kunt er veel last van hebben. Sommige mensen hebben zoveel klachten, dat ze lijden aan slapeloosheid of zich ziek moeten melden.

Elke hoofdpijn is anders

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan het dagelijkse leven ernstig verstoren. Maar ook als u in mindere mate maar toch regelmatig last heeft van hoofdpijn, kan acupunctuur leiden tot vermindering van de klachten of deze zelfs compleet verhelpen.

Diverse soorten pijn

Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. De hoofdpijn kan altijd op dezelfde plaats optreden, of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend.

Veel soorten hoofdpijn

Sommige mensen klagen over een licht zeurende pijn in het hoofd, andere hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut opkomen of zich langzaam kenbaar maken. Er zijn dus veel soorten hoofdpijn. De meest voorkomende vormen die de acupuncturist behandelt zijn spanningshoofdpijn en migraine.

Uitsluiten van ‘medische’ oorzaken

Hoofdpijnklachten kunnen veel oorzaken hebben. Als acupuncturist zullen we vragen of u al met uw klachten bij uw huisarts, uw tandarts of een specialist bent geweest. Klachten als oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking of verhoogde bloeddruk gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening. U begrijpt dat dit belangrijke informatie vooraf is om tot een succesvolle behandeling te komen.

Spierspanningshoofdpijn en migraine

Als acupuncturist behandelen wij met name hoofdpijn die het gevolg is van (spier)spanningen en hoofdpijn die herhaaldelijk optreedt, de beruchte migraine. Beide soorten kunnen het gevolg zijn van morele druk, vermoeidheid of geestelijke overspannenheid.

Spierspanningshoofdpijn

Bij spierspanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders en de nek gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Het organisme ‘vertaalt’ dit naar hoofdpijn.
Dit is vaak een zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden. Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, bonkende en/of stekende hoofdpijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Een aanval van migraine leidt vaak tot misselijkheid; soms tot overgeven toe. Normaal functioneren is dan praktisch onmogelijk geworden.

Hoofdpijn

Helpt acupunctuur mij
van mijn hoofdpijn af?

In veel gevallen kan de acupuncturist de hoofdpijn effectief bestrijden. Zeker omdat bij acupunctuur gekeken wordt naar het totale lichaams functioneren als mogelijke oorzaak van de klacht. Gemiddeld zijn er zes tot acht behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling in uw geval effectief is.

Sommige mensen verlaten de praktijk al volledig klachtenvrij na zes behandelingen. Andere komen vaker terug. Het resultaat is geheel afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren die voor iedere patiënt verschillend zijn.

Ruime ervaring

Bij acupunctuur Aalten beschikken wij hebben over ruime ervaring met het behandelen van spanningshoofdpijn, migraine  en andere vormen van hoofdpijn. Hoofdpijn is een van de moderne plagen in onze samenleving. Naar schatting 70% van de Nederlanders heeft af en toe of regelmatig hoofdpijn. 1% van de bevolking slikt zelfs iedere dag pijnstillers tegen hoofdpijn.

Veel meer mensen gebruiken regelmatig middelen waarmee hoofdpijn en migraine onderdrukt worden. Die middelen zijn nuttig als symptoombestrijding, maar een oplossing bieden ze niet.

Bij welke slaapproblemen
helpt acupunctuur?

Patronen

Acupunctuur biedt in veel gevallen wel een oplossing. In de traditionele Chinese geneeswijzen wordt hoofdpijn gezien als een teken van een verstoord evenwicht in de menselijke energiehuishouding.  Als acupuncturist kijk je naar het geheel, waar komt het vandaan? Wat is er verstoord?  De behandeling is dus echt op de persoon afgetemd. Onderliggende verstoringen kunnen bv zijn:

  • maag/darmklachten, gevoeligheden voor bepaalde voedingsstoffen,
  • slaapproblemen,
  • vermoeidheid,
  • hormonale problemen,
  • spanningsklachten of stress gevoeligheid,
  • problemen in de wervelkolom en een verhoogde spierspanning.
Resultaat

Met behulp van de acupunctuurnaaldjes corrigeert de acupuncturist de verdeling en de doorstroming van energie in uw lichaam. Dit gaat vaak gepaard met een ontspannend gevoel en een afname van de hoofdpijnklachten..

U mag verwachten dat er na vier tot maximaal zes behandelingen een duidelijk merkbare verbetering in uw klachtenbeeld is opgetreden. Vaak is dit al eerder. Hoe lang de totale behandeling duurt is afhankelijk van de ernst en aard van uw klachten en van uw algehele gezondheidssituatie. De klachtenvermindering die optreedt door de acupunctuurbehandelingen is langdurig of zelfs blijvend.

Wetenschap

De effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van hoofdpijn en migraine werd aangetoond in een aantal wetenschappelijke studies. Zo werd aangetoond dat acupunctuur bij de behandeling van spanningshoofdpijn effectief is en dat acupunctuur daarnaast ook kostenbesparend werkt. Ook werd aangetoond dat met acupunctuur migraine aanvallen voorkomen worden, maar kan met acupunctuur ook een acute migraine aanval verminderd worden.

Wetenschappelijke studies en reviews:

https://www.bmj.com/content/328/7442/744
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160193
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160338
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21533705

Last van hoofdpijn of migraine?

Last van hoofdpijn of migraine?

Related Posts

Leave a Comment

Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?
Ga online in gesprek!
Soms heb je allebei nodig, acupunctuur en de gesprekken en soms is 'het gesprek' voldoende om je verder te helpen. Ben je ziek en kun je niet komen of woon je te ver weg?